lørdag den 16. januar 2016

Hjemmelavet vaskepulver.
Jamen hvorfor nu det! Er det ikke godt nok, det vi kan købe...!?


Tjo, sikkert.
Men man kan også lave det selv! Uden mærkelige tilsætningsstoffer, der påvirker vores børns hormoner. Og påvirker mine muligheder for børnebørn! Om virkeligt mange år, men ikke desto mindre.

Jeg har lagt mærke til at vores tøj stadig bliver rent. Ellers ville jeg nok finde på noget andet.
Jeg har også lagt mærke til at det tørrer hurtigere....Det kan jeg simpelthen ikke forklare. Men det gør det.

Jeg vasker generet på 30-40 gr og sæben opløses fint. Fungere også til 60 gr. Og håndklæderne bliver dejligt bløde igen. Og ja, også rene.

Altså, jeg har har pinnet pinterest tyndt (!) for gode opskrifter. Og utroligt mange af dem anvender en amerikansk klassiker i husholdningssæbe; fels naptha. Den kan ikke fåes i EU. Og utroligt mange vil også gerne tilføje Borax, eller borsyre. Hvilket ikke må sælges i Danmark mere.
Jeg kan i øvrigt tilføje at når man spørger i Matas efter Borax, så får man det mærkeligste blik! Kunne vist ligegodt have spurgt efter Napalm..! Hvilket jeg ikke gjorde!

Nå, jagten forsatte. Mange bruger også Dr. Bronner's Castile Soap. En mild sæbe lavet på olivenolie istedet for den gamle fedt og kautisk soda.

Jeg er ret begejstret for Dr. Bronner, men den er forholdsvis dyr. I hvert fald til det formål at vaske tøj.

Til sidst nåede jeg til denne side:http://myhealthygreenfamily.com/blog/wordpress/homemade-borax-free-laundry-detergent/

Se det var de vise sten!

For det første er det ret almindelige ingridienser. For det andet ret nemt at lave! Win-win.

Opskriften på hjemmelavet vaskepulver :


 • 1 cup soda.  Ca 2,5 dl 
 • 0,5 cup natron. Jo, natron.
 • 0,5 cup citronsyre. 
 • 0,25 cup groft salt.
 • ca 50 g glycerinsæbe.

Og det er det!

Glycerinsæben rives på den grove side af et rivejern.

Alle ingridienserne blandes godt i en skål og puttes i et pænt glas. Det er ikke tvingende nødvendigt at det er et pænt glas. Men det hjælper. Lad være med at lukke låget. Så koger massen sammen.
Til hver vask bruges ca 1 spsk.


Hvor køber man så glycerinsæbe? De fleste større supermarkeder har glycerinsæbe, oftest med en duft. Det betyder ikke noget, tøjet kommer ikke til at dufte af det. Så bare vælg den med fersken eller honning. Matas har også glycerinsæbe.
Hvis du vil lege mere med glycerinsæbe, hvilket varmt kan anbefales, så har Urtegården glycerinsæbe i 1 kgs pakker. God investering.


God fornøjelse!2 kommentarer:

 1. Hej,

  Tror du at man kan erstatte den faste glycering med det flydende glycering man kan købe i Matas?

  Er lidt bange for at vaskemaskinen skal stoppe til hvis den faste glycerin størkner igen, det ved jeg nemlig ikke om den gør.

  På forhånd tak for svar :-)

  SvarSlet
 2. Hejsa! Nej, det går vist ikke. Det skal være en form for sæbe. Jeg brugte glycerinsæbe. Tænker man også kan bruge andre typer af sæbe. Men brug den faste slags. En stykke sæbe.
  God fornøjelse, skriv gerne tilbage når du har prøvet det af:-)

  SvarSlet